Verslagen< Terug naar Verslagen

Koffieconcert 2017: bijzondere smaken, die naar meer smaken

08 oktober 2017Op 8 oktober heeft Con Forza haar jaarlijkse concert gehouden in de vorm van een koffieconcert. In een drukke Hofnar, mede door de naast gehouden Zwarte markt, was de serrezaal goed bezet en werden er stoelen bijgezet. Om 11.15 uur opende voorzitter Henk Lammers het concert en heette eenieder, maar in het bijzonder onze gasten uit Lochem en andere ‘artiesten’ uit omliggende plaatsen welkom.
De aftrap werd verzorgd door het ensemble met ‘Kolo’ een arrangement van Adolf Götz. Een Bosnische dans bewerkt voor accordeonorkest. In een maatsoort van 5/8. Mooi uitgevoerd door deze leden van Con Forza.
Een ander werk van dezelfde arrangeur was de ‘Brzo’. Eveneens uit een dans bewerkte muziek maar dan uit Servië. Dit nummer was vrolijk en opzwepend en werd vol temperament uitgevoerd.

Zoals (bijna) gebruikelijk was er ook weer een première. Dirigent Wil Plas had het kinderliedje ´Altijd is Kortjakje ziek´ bewerkt in ´variaties over Kortjakje´. In maar liefst 15 variaties werd het gespeeld. Van een Barokke stijl tot aan Jazz en van Tango tot aan Blues. Hiervoor kreeg het ensemble een enorm applaus. Leuk was de prijsvraag voor kinderen tot twaalf jaar. Zij mochten raden hoe vaak de melodie van het thema werd gespeeld. Met het goede antwoord van 16 keer wonnen de zusjes Sterk allebei een privé accordeonles!

Hierna was het de beurt aan onze gasten. Het Jeugdorkest van Accordeonvereniging Concordia uit Lochem onder leiding van Dinie Zweverink nam plaats op het podium. De dirigenten kennen elkaar al wat langer en nu was het zover om samen iets te doen. En dan met name om de jeugd te enthousiasmeren. Nou dat is gelukt. Wat een leuk, spontaan en gemotiveerd optreden werd er verzorgd. Zelfs met stukken die voor het eerst publiekelijk gespeeld werden.

Geopend werd er met 'Club-Party' van H. Both. Vervolgens werd er een traditioneel liedje uit Israël uitgevoerd, 'Rav Brachot'. In een steeds toenemend tempo werd er een zeer mooie uitvoering aan gegeven. Dat de jeugd ook graag eigentijdse muziek maakt bleek wel uit het nummer 'Techno Time' van H.G. Kölz. Zelfs ritmisch kloppen op de balg was een onderdeel van het nummer.
Met twee nummers van G. Hummel, 'Be Happy' en 'La Bamba' kreeg ook dit orkest een applaus dat werd omgezet in een staande ovatie. Complimenten voor leden en dirigent!

In de pauze was er weer een verloting waarin prachtige prijzen te winnen waren in de vorm van cadeaukaarten. Uit de ingeleverde zakjes werd een prijswinnaar getrokken die een waardebon kreeg.

Om te laten zien dat het cliché ´de jeugd heeft de toekomst´ ook echt waar is had de dirigent enkele debutanten uitgenodigd. Debutant waren het ook niet echt, maar wel op ons concert. Geweldig wat een durf toonden deze jongen en meisjes. Onbevangen speelden zij hun stuk, alleen, met opa of oma of met de dirigent. Stuk voor stuk prachtig. Liset Stegge opende alleen met een ´Volksweise aus Östereich´ en daarna met ´Cielito lindo´ beide van A. Holzschuh. Lidian Frenken speelde met opa Theo ´oh when the Saints´ van H. Vels. Toen was het de beurt aan Willem Beumer met oma Riky. ´Silly Cow´van Schuppen-Michailov. Met ´Mila´van de zelfde componist sloten Anne Leuverink en Wil Plas het optreden af. Voor herhaling vatbaar. Ook het publiek was zeer enthousiast. Nu maar hopen op de nodige aanwas.

Toen was het de beurt aan het orkest van Con Forza dat opende met ´Saphir´van Gilles Mayer. Een klassiek nummer maar met moderne tint. Vervolgd werd er met ´A Discovery Fantasy´van Jan de Haan in een arrangement van H.G. Kölz. Oorspronkelijk voor harmonieorkest en bewerkt voor accordeonorkest. Het uit vijf delen bestaande werk werd met veel gevoel uitgevoerd. De ferme ‘Introductie’, de ‘Bolero’waarin het slagwerk grote overeenkomsten vertoond met de uitvoering van Ravel. Het derde deel ‘Rondeau’ werd gespeeld in een Barokke stijl. Het ‘Intermezzo’ werd erg subtiel en fijntjes neergezet om vervolgens uit te pakken in ‘Finale’. Majesteus en pompeus werd dit slot neergezet. Dit arrangement werd bijzonder gewaardeerd door de aanwezigen.

We hebben het wel eens over een stuk ‘uit de oude doos’. Dat kunnen we inderdaad zeggen van ‘Chappel’s Selection’ van J. Dreager. Maar doordat Wil Plas de favoriete delen van ‘Chappel’s Melodien Cocktail 1 en 2 bewerkte voor het orkest onstond er een moderne creatie. Herkenbare nummers aaneengeregen tot een mooi geheel: Play a simple melody ( Irving Berlin), Wonderfull Copenhagen (Frank Loesser), September in the Rain (Harry Warren), Twilight Time (Ram/Nevins/Dunn), Cumana (Barclay Allen) en tenslotte Mame (Jerry Herman).

Als laatste nummer van het orkest werd ‘Sketches from Dinsper' van Jacob de Haan in een arrangement van F. Jacobi gespeeld. Het werk dat een ode is aan de Achterhoekse plaats Dinxperlo bestaat uit vier delen. De Batavieren race, Smokkelaars, de Processie (kleinste kerkje) en natuurlijk de Grensmarkt. Het eerste deel werd in fortissimo gespeeld, met een bombastische inslag. Bij de Smokkelaars, werd het mysterieuze naar voren gehaald, het publiek voelde de spanning. De aanloop naar èn de Processie zelf werd zeer ingetogen en waardig uitgevoerd. Tot slot werd het op een vrolijke en ritmische sterke wijze afgesloten met de Grensmarkt.

De grote finale was deze keer een gezamenlijk optreden met het jeugd-accordeonorkest uit Lochem. Beide orkesten hadden geoefend op de ‘Tango pour Claude’ van R. Galliano, gearrangeerd door M. Belder. Er was echter geen mogelijkheid om gezamenlijk iets te repeteren. Onder leiding van Wil Plas en met het meespelen van Dinie Zweverink bij de tweede partij werd er een geweldige uitvoering aan gegeven. Precies zoals de componist en arrangeur bedoeld hebben. Een ‘Piazolla-waardige’ afsluiting van ons concert!

Henk Lammers bedankte dirigenten, orkesten en publiek voor hun bijdrage en aanwezigheid bij dit concert dat volgens velen een mooi, gevarieerd en voor herhaling vatbare uitvoering is geweest.Foto's (23)


InlichtingenTelefoonnr: 0543-471036
info@conforza-aalten.eu


Binnenkort...19 december 2018

Benefiet-Kerstconcert AFM Hulpweek
Salonzaal de Hofnar Aalten
Aanvang: 19.30 uur
Toegang: vrije gift AFM Hulpweek09 januari 2019

Nieuwjaarsbijeenkomst
Salonzaal de Hofnar
aanvang: 19.30 uur
Alleen voor leden.23 januari 2019

Optreden in Den Ooiman
Groot Hagen 6
7009 AM Doetinchem
aanvang 19.30 uur27 februari 2019

Optreden bewoners de Kattenberg e.o.
Aanvang: 19.30 uur
toegang: genodigden27 maart 2019

Optreden de Pelkwijk
Laan van Hilbelink 95
7101 WL Winterswijk
Toegang: genodigden

Privacy policy