Verslagen< Terug naar Verslagen

Jubileumconcert Con Forza

08 november 2013Op 8 november was het dan zover: het jubileumconcert! De verwachtingen waren hooggespannen. Dit voor zowel de belangstelling van het publiek als voor de uit te voeren werken, beide kenden geen twijfel: de Pol was vol en de muziek van hoge kwaliteit.

De bezoekers, tussen de 250 en 300 personen, genoten bij binnenkomst van de klanken van de band ‘August Rush’. Een zevenkoppige formatie waarbij Petra Lammers de zangeres is. Toen er voldoende stoelen waren bijgezet werd het concert geopend door de voorzitter Henk Lammers. Hij heette de verschillende bezoekers welkom, in het bijzonder de Ereleden, donateurs en vrijwilligers van de bloemenactie. Ook wethouder Rijks van de Gemeente Aalten werd welkom geheten die daarna het woord kreeg. Hij feliciteerde Con Forza met deze mijlpaal en was onder de indruk dat in deze moeilijke tijden, qua subsidie en om leden te behouden, er zo’n fantastische vereniging binnen Aalten bestaat. Hij overhandigde een cheque namens de Gemeente Aalten. Hierna opende het B-Orkest het concert. Er waren prachtig gedrukte programmaboekjes waarin nauwkeurig de muziekstukken waren beschreven, zodat er geen verdere aankondiging nodig was.

Het eerste nummer was Moon River* van Henri Mancini. Deze mooie Engelse wals werd fraai ten gehore gebracht in een beheerst tempo. Met Immer Zünftig* van Heinz Munsonius werd het concert voortgezet. Deze vrolijk klinkende polka, die een beetje in de buurt komt van Egerländer- en Oberkrainer blaasmuziek, werd met veel enthousiasme gespeeld. Paraat* van Johan B. Kok werd geopend met een solo van bassiste Ingrid Luiten. Met veel bravoure werd in een pittig ritme deze mars uitgevoerd. Mooie nuances waren er in de dynamiek.

Een tango mag natuurlijk ook niet ontbreken. Speciaal voor dit concert had de dirigent een viertal oudere tango’s gearrangeerd en verwerkt in een medley. Achtereenvolgend werd ‘In einer kleinen Konditorei’, ‘Tanze mit mir in den Morgen, ‘Du schwarzer Zigeuner’ en ‘Kriminal- Tango’ gespeeld. Dit alles op de basis van de muziekstukken van de componisten F. Raymond/K. Götz/K. Vacek/ P. Trombetta.
In de zaal was veel herkenning te horen, doordat men meezong of neuriede.

Anchors Aweigh* van C.H. Zimmermann is een mars die al vaker door het B-Orkest werd gespeeld. Speciaal voor deze avond werden de puntjes nog eens op de ‘i’ gezet en werd deze mars, die in veel versies bestaat, uitgevoerd.
Na deze mars was het tijd voor Westernsongs – traditional, een arrangement van R. Bui. Vrolijke liedjes uit het wilde westen die ook veel herkenbaarheid bij de toehoorders gaven: ‘Carry me back to old Virginny’, ‘The yellow rose of Texas’ en ‘The little brown jug’.

Het optreden van het B-Orkest werd afgesloten met een overbekende Duitse schlager: Rauschende Birken* van V. Milota. Er werd volop meegezongen en zelfs gewalst! Al met al een prima optreden van dit orkest! Dit werd onderstreept door een applaus uit de volle zaal.

Na een korte wisseling kwam het A-Orkest op het podium en werd vergezeld door de band 'August Rush´. Het nummer I’m not so tough* van Ilse de Lange werd in een mooi samenspel uitgevoerd. De band, bestaande uit twee gitaristen, basgitarist, drummer, keyboard-pianospeler en zangeres, gaf extra cachet aan het concert. Een warm applaus was er voor het optreden. Hierna was het de beurt aan de band alleen, waar nog een zanger aan toegevoegd werd, om het nummer Fire van the Pointer Sisters te spelen.

In het programmaboekje stond vermeld dat het nu tijd was voor de pauze met verloting. Dit liep even anders. Er waren vier leden die vanaf 1988 lid zijn. Normaal gesproken worden jubilarissen gehuldigd tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Omdat een 25-jarig jubileum toch wel heel speciaal is, waren er in het geheim voorbereidingen getroffen. Hans Onstenk nodigde de vier jubilarissen: Riky Beumer, Jo Lammers, Theo Sonderlo en Henk Lammers uit op het podium. Hij sprak ze toe en overhandigde hen een Ere-oorkonde en een legpenning van de NOVAM. Natuurlijk waren er ook bloemen. De jubilarissen waren erg verrast door deze huldiging.

In de pauze was er een zeer spectaculaire jubileumverloting. De vaste commissie had zijn uiterste best gedaan om voor dit jubileum een nog mooiere verloting dan anders te organiseren. Er werden veel bedrijven aangeschreven en er werd gul gegeven. Het topstuk van de verloting was een mooie witte Oma-fiets. Het laat zich raden dat de loten in een korte tijd waren uitverkocht.

Na de pauze vervolgde het A-Orkest het programma met Avanti* van Johan B. Kok / Arrangement van Renato Bui. De derde mars die deze avond gespeeld werd was iets bijzonders. Vijfentwintig jaar geleden startte de net opgerichte accordeonvereniging Con Forza met het instuderen van deze mars. Pure nostalgie dus! En ook na 25 jaar kreeg we de handen op elkaar! Hierna volgde Tarantella van Fred Roosendaal (uit de suite voor accordeonorkest) Het orkest voerde dit werk minutieus uit met een mooie dynamiek. In het rumba-achtige middendeel waren de melodische lijnen mooi te horen.

Een muziekstuk van geheel ander kaliber was Up town girl & The pianoman van Billy Joël in een arrangement van H.G. Kölz. Deze twee nummers komen uit de medley ‘Billy Joël in Concert’. En als er dan toch een pianist aanwezig is dan kan die mooi meedoen! Gert-Jan Veneman, van ‘August Rush’ had samen met Con Forza dit nummer ingestudeerd. Wanneer het nu al een succes is met twee delen, wat zal het dan mooi zijn om een volgend concert de hele medley te spelen. Het publiek waardeerde het zeer.

Als vierde stuk na de pauze werd Transsylvania van Helmut Quakernack gespeeld. Wellicht het topstuk van de avond! (Niet alleen de naam van de componist is moeilijk, het muziekstuk eveneens). Drie delen werden achter elkaar gespeeld: ‘Ajde Jano‘ (Macedonië), ‘Biserka‘ en ‘Vranje‘ (beide Servië). De sterk verschillende ritmes, maten met hun afwisselende on- en regelmatigheden, grote verschillen in dynamiek en veel harde en zachte trommelslagen zorgden voor eerst een muisstille zaal en later voor een enthousiast en ovationeel applaus.

Het voorlaatste stuk was Zsardas Hungaria van Curt Mahr. Een muziekstuk waar alles in zat en ook zo gespeeld werd: Hongaarse muziek met een Zigeunerachtig karakter. Vrolijk, dramatisch maar ook vol temperament en met vuur! Mooi uitgevoerd in een strak tempo aan het begin en eind.

Je mag eigenlijk niet van een klassieker spreken, maar het laatste stuk werd al meerdere keren gespeeld: Technocordion One van, onze eigen, Wil Plas. Om nog extra power te krijgen waren er speciaal voor dit nummer ‘artiesten’ overgekomen uit Enschede! Bart Wolbers, Nienke Hoekstra, Teun Brookhuis, Marije Evers en Berry de Klerk zijn leerlingen van de dirigent die in Enschede les hebben. Zij kenden dit nummer ook maar hadden het nog nooit met een groot orkest en met drums gespeeld. Een dag eerder waren ze ook al op de generale repetitie geweest. Met een beetje extra versterking van de basdrum ging het dak bijna van de Pol! (schijnbaar lekte het de volgende dag echt..) Met de hoge bliep-tonen, melodische akkoorden en een opzwepend ritme kreeg het orkest de handen op elkaar. Na de laatste toon en knal volgde er direct een staande ovatie!!! Het publiek joelde, applaudisseerde en juichte het uit. Na de dankwoorden van de voorzitter aan het adres van de band en dirigent en publiek, werd nogmaals Technocordion gespeeld. Nu met de druk van de ketel ging het helemaal super.

Nadat de prijzen van de verloting waren uitgedeeld en iedere bezoeker een pen met opdruk had ontvangen was er nog een gezellige afterparty. Dit alles met muziek van ‘August Rush’ en van een dirigent die nog enkele nummers ten gehore bracht.

Een ‘topconcert’ vonden veel bezoekers het en dat (we mogen best een beetje arrogant zijn) vonden de leden van Con Forza het ook!

Muziekstukken met een * zijn bewerkt voor Con Forza door Wil Plas

Foto's (56)


InlichtingenTelefoonnr: 0543-471036
info@conforza-aalten.eu


Binnenkort...10 november 2019

Koffieconcert
Salonzaal de Hofnar Aalten
aanvang: 11.00 uur
toegang: gratis18 december 2019

Kerstconcert
Salonzaal de Hofnar
Polstraat 7
7121 DH Aalten

Aanvang: 19.30 uur08 mei 2020

Bloemenactie 8 en 9 mei
huis aan huis actie en via webwinkel

Privacy policy