Verslagen< Terug naar Verslagen

Jaaroverzicht 2014

01 januari 2015Jaaroverzicht 2014

Weer Jubilarissen bij Con Forza

Op dinsdag 7 januari kwamen de leden en dirigent van Con Forza voor het eerst bij elkaar in 2014. Dit keer eens niet om muziek te maken maar om elkaar een gelukkig en gezond 2014 toe te wensen. In een gezellige sfeer met verse Joliebollen werd er eerst koffie gedronken. Daarna was het tijd voor een drankje en een hapje. De voorzitter sprak enkele woorden zoals dat gebruikelijk is en daarna richtte hij het woord tot Jaap Hupkes en Hans Helmes die beide in 2014 twaalf en een half jaar lid zijn van Con Forza. Hij bedankte hen voor de muzikale inzet en hulp bij alle voorkomende werkzaamheden bij Con Forza. Dit werd vergezeld van het jubileumbeeldje en een bos bloemen. Daar moet natuurlijk het glas op geheven worden. Nou dat is gelukt! Kijk dan kan dus ook bij Con Forza! (om 22.00 uur was het echter mooi geweest, dus dat valt ook nog weer mee)

Optreden bij instuif Antoniushove
02 maart 2014
Op zondag 2 maart was er weer een instuif georganiseerd in Antoniushove in Lichtenvoorde. Een afvaardiging van het A-Orkest was gevraagd om deze middag op te treden. Afwisselend met het smartlappenkoor 'do't ns noa' werd er twee maal een serie vrolijke en bekende nummers ten gehore gebracht. Natuurlijk mocht een polonaise niet ontbreken in deze carnavalstijd. Con Forza maakt overal een feestje van.

Accordeonpromotie!

21 april 2014
Op 2e Paasdag was er een Lentefair bij de Ahof in Aalten. De organisatie was in handen van Figulus Welzijn. Omdat Wil Plas ook les geeft in de Ahof was dit een uitgelezen kans om het accordeon te promoten. Verschillende leerlingen verzorgden als soloartiest of als groepje een optreden. Ook enkele leden van Con Forza konden thuis de eieren laten staan om samen een aantal nummers ten gehore te brengen. Een redelijk bezocht evenement en Con Forza was er natuurlijk ook weer bij.
Internationale bloemen: de veelkleurigheid van Con Forza

11 mei 2014
De bloemenactie 2014 is weer geweest. Wat een weersomstandigheden hebben we gehad! Terwijl iedereen er van overtuigd is dat neerslag, het liefst in de vorm van regen, een must is, loop je twee dagen met een nat hoofd en rug. Toch zijn we er met alle leden, bekenden en vrijwilligers weer in geslaagd om Aalten en omstreken op te fleuren met prachtige bloemen.
Het was een jaar met ‘vreemde eenden in de bijt’. Jarenlang hebben we vastgehouden aan een vast assortiment. Toch bleek de vraag van de afnemers sterker dan ons eigen vaste concept, Fuchsia’s en Geraniums: de Spaanse Margriet deed haar intrede. En wat een succes! De Spaanse Margrieten waren enorm favoriet, de eerste dag waren ze voor de avond al uitverkocht. Een uitnodiging om volgend jaar het assortiment van de bloemenactie nog anders vorm te geven en een switch te maken naar wat minder traditioneel naar meer vraaggericht. Toch blijft de geranium en de fuchsia een ‘wonderschone blom’.
De Fuchsia, oorspronkelijk afkomstig uit midden Amerika en Mexico, de Geranium (eigenlijk Pelargonium) afkomstig uit Zuid-Afrika en nu de Spaanse Margriet die uiteindelijk ook uit dezelfde streek komt, zorgen ook voor de veelzijdigheid, veelkleurigheid en de warme stemming, zoals die net als de muziek, bij Con Forza past! (de Oostenrijkse hanggeranium is een verhaal apart, het heeft iets baard-achtigs in zich, maar dat schijnt deze dagen meer het geval te zijn volgens ingewijden, maar dat zal een andere (euro)visie zijn)

Alle kopers bedankt!
Zomermarkt Dinxperlo

Op zaterdag 12 juli was er een zomermarkt in Dinxperlo. Wil Plas had een stand gehuurd om samen met Con Forza het accordeon te promoten. Enerzijds om de accordeonlessen van Wil Plas onder de aandacht te brengen, anderzijds om Con Forza nog meer bekendheid te geven. Het was druk en de stand werd goed bezocht. De weersomstandigheden waren prima en dat lokte veel belangstellenden naar de kraam. Veel jonge mensen waagden zich aan een poging om eens een accordeon om te hangen en wat te spelen, dit onder deskundige begeleiding van Wil Plas en leden van Con Forza. Concreet zijn er geen afspraken gemaakt. Waarschijnlijk zullen er een aantal mensen zijn die geprikkeld door het accordeon en haar klanken nog eens contact opnemen met de dirigent of met Con Forza om een vervolg te geven op deze kennismaking.

Seizoensafsluiting bij de Neeth

Op 16 juli heeft Con Forza het seizoen voor de zomervakantie afgesloten. In het prachtige boerderijmuseum de Neeth werden we gastvrij ontvangen door Theo en Truus Sonderlo. Een prachtige zomeravond werd ons gegund en we konden dus in de open lucht ons mini-concert houden. Zo'n 60 gasten waren als toehoorder aanwezig en genoten van de muziek in de ondergaande zon. Het B-orkest speelde voor de pauze o.a. Bye Bye Blues, een suite van Hermuld Herold en sloot af met een zomerse variatie van Latin nummers. In de korte pauze was er een verloting en werden er twee barbecue-cheques als prijs uitgedeeld. Na de pauze was het A-orkest aan de beurt. Met Memory, Zsardas Hungaria, La Storia en een Amsterdamse Medley kregen zij ook de handen op elkaar van het aanwezige publiek. Bij het laatste nummer werd er zelfs flink meegezongen. Toen was het tijd voor een vakantieborrel! Onder het genot van een drankje werden we nog verrast door een optreden van Mme. Storm. Xandra heeft al een tijdje een orgeltje (Orgue de barbarie) waarmee ze op diverse plaatsen optreedt. Nu waren het aanwezige publiek en de leden van Con Forza aan de beurt. Met prachtige nummers en bijbehorende zang werden er diverse Franse chansons, ballades en valses ten gehore gebracht. De dirigent werd uitgedaagd om op accordeon te begeleiden. Die uitdaging was meer dan geslaagd. Eind augustus beginnen we weer vol energie aan de rest van het jaar. U, bezoekers: een fijne vakantie en zomert periode toegewenst.


TWEEHONDERDDUIZENDSTE PAGINA GEOPEND!

Vandaag, 10 september 21014, in de vroege ochtend werd de 200.000e pagina geopend op de website van Con Forza. Op 16 juli 2007 ging deze website in de lucht in en wordt dus druk bezocht. Helaas had niemand het juiste moment voorspeld, dus de prijs blijft in de kas. Dus wordt alleen de penningmeester weer blij..helaas.

Con Forza Schittert twee avonden!

Con Forza was dit jaar ook weer uitgenodigd in Bredevoort om op te treden tijdens 'Bredevoort Schittert'. Na een aantal keren in de St. Joriskerk gemusiceerd te hebben werd ons gevraagd of we ook een keer op een andere locatie wilden spelen. Dit keer werd het de locatie het Ambthuis, onderdeel van Zorgcombinatie Marga Klompé. Het sfeervolle Grandcafé zorgde voor de juiste ambiance en gemoedelijkheid. Een concert in een kerk is toch wat formeler. Het thema was dit jaar: 'Hollands Glorie'. Con Forza had een aantal nummers ingestudeerd die passen in de sfeer van een Amsterdamse kroeg. Zo werden het 'thema van Baantjer', Zuiderzeeballade, kleine café aan de haven, de meeste dromen zijn bedrog en een Amsterdamse Medley ten gehore gebracht. Omdat Con Forza al jaren vaste deelnemer is werden we gevraagd om zowel de zaterdag- als zondagavond te spelen. Beide avonden was er een enthousiast publiek(op zaterdag absolute topdrukte) dat onder het genot van een kop koffie met een Hollandse wafel of een pikketanesie met een bitterbal genoot van de optredens.

Twee avonden schitteren: dat kan Con Forza ook!

Concert 2014

Op 10 oktober werd door Con Forza haar jaarlijkse concert gehouden. Net als het jubileumconcert in 2013 was dit ook weer een avondconcert. Het publiek heeft laten merken dat men dit minstens zo fijn vindt als een zondagochtendconcert. De verwachtingen waren niet zo hooggespannen als in 2013, maar we hoopten wel op een redelijk aantal bezoekers. Op deze avond was er in Aalten en omgeving van alles te doen en ook soortgelijke optredens, dus bezoekers zouden een keuze moeten maken. Gelukkig hadden velen dat gedaan en was de zaal in de Pol redelijk gevuld. De voorzitter opende de avond en heette donateurs, ere-leden, vrijwilligers en andere bezoekers van harte welkom. Daarna was het een doorlopend programma tot aan de pauze.
Het B-Orkest trad als eerst aan en opende met ‘Bye bye blues’*. Een ontzettend bekende jazzy meezinger, door de dirigent bewerkt en van een zogenaamde “walking bas“ voorzien. Het publiek waardeerde het zeer. De kop was eraf en men vervolgde met ‘Latin’. Melodieën uit een boekje voor accordeon genaamd “Moderne Tanzritmen“. Stukjes aaneen gesmeed tot één muziekstuk door de dirigent. Opvallend, ook moeilijk door de ritmewisselingen, maar het orkest sleepte zich er kranig doorheen. Met ‘La valse des vieux os’ werd het programma voortgezet. Gecomponeerd door de Franse Componist/Accordeonist Yann Tiersen. Hierna volgde ‘Suite’*, vier door de dirigent uitgekozen stukken achter elkaar gespeeld. De naam “Suite“ is gebruikt omdat dit gangbaar is voor een muziekstuk die uit verschillende kenmerkende delen bestaat. Het publiek luisterde ademloos naar dit geheel en waardeerde het met een flink applaus.

Van een geheel ander genre was het nummer ‘Sound of Silence’, een populaire ballad van het succesduo Paul Simon en Art Garfunkel. Het werd uitgevoerd in een rumba ritme dat het geheel een eigen sound gaf. ‘Tango Villosa’* van Sytse Wagenmakers oorspronkelijk voor één accordeon gecomponeerd, maar bewerkt door de dirigent voor een heel orkest oogstte veel waardering. Een prachtig mooie melodielijn met solo’s voor de vierde partij en bas.

Van een geheel andere stijl was de ‘C-jam Blues’ van één van der aller beroemdste jazzcomponisten/bandleiders bij uitstek: Duke Ellington. Het stuk dankt zijn naam aan de toon “C“ waaromheen het hele muziekstuk is “gesponnen“. Het woordje “jam“ wordt in de jazzmuziek vaak gebruikt voor een groep musici die zonder bladmuziek, improviserend musiceren. De drums werden gespeeld met ‘kwasten’ wat een bijzonder effect gaf aan het geheel. Als laatste nummer werd een Tango-Medley gespeeld, ook uitgevoerd tijdens het jubileumconcert in 2013 ook uit. De Medley van 4 beroemde Duitse Tango’s uit de oude doos werden wederom goed door het publiek ontvangen en oogstte weer veel waardering.

Tijdens de pauze was er weer een verloting zoals vaste bezoekers inmiddels gewend zijn. Jan en Riky Beumer hadden weer alles uit de kast (en logeerkamer) gehaald om een mooi prijzenpakket neer te zetten. De loten gingen dan ook als ‘warme broodjes over de toonbank’.

Na de pauze was het de beurt aan het A-Orkest. Zij openden met ‘Memory’,
één van de allergrootste hits van de Britse componist Andrew Lloyd Webber uit de musical “Cats“. In een bewerking van Otto Eckelmann voor accordeon werd dit nummer fantastisch neergezet door het orkest.

Daarna werd een bijzonder muziekstuk gespeeld: ‘Codrule’ van Hotze Jelsma. Dit nummer stond al jaren op de verlanglijst van de dirigent. Codrule is een aaneenschakeling van drie Roemeense volksmuziekjes. Afwisselende ritmes en herkenbare emoties, vrolijk en verdrietig, werden op sublieme wijze neergezet. Een stuk dat zeker nog eens herhaald zal worden.

In 2013 werd al een deel gespeeld. Nu mocht Con Forza het geheel presenteren: ‘Billy Joel in concert’. Een medley van beroemde liedjes van deze beroemde zanger, een icoon in de popmuziek in een arrangement van Hans Günther Kölz. Achtereenvolgend werden ‘Just the way you are’, ‘She’s always a woman’, met schitterende solo’s van Els te Bokkel, Wim klein Poelhuis en Fred Schurink, ‘My life’, ‘Uptown Girl’ en ‘the Pianoman’ gespeeld. Dit laatste nummer werd geopend met een fraaie mondharmonica solo van Joanne Driessen. Het publiek reageerde enthousiast op het geheel en waardeerde het met een warm applaus.

Na de lovende woorden in 2013 werd ook ‘Zsardas Hungaria’ nogmaals gespeeld. Geïnspireerd op de volksmuziek van Hongarije en zigeunermuziek combineerde Curt Mahr t een mix van uitbundige vrolijkheid, dramatiek en klaagzang. Els te Bokkel kreeg de zaal stil met haar solopartij in het wals gedeelte. Eén van de topstukken deze avond volgde na dit nummer: ‘Libertango’, één van de beroemdste tango’s van de Argentijnse bandoneonist en componist Astor Piazzolla. Met de melodie, waar Grace Jones een enorme wereldhit mee scoorde: ‘Strange, i’ve seen that face before’. Veel tempowisselingen, rauwe akkoorden, en ritmische variaties: kortom boeiend van begin tot eind. Daar kreeg Con Forza de handen wel voor op elkaar!

Hierna volgde een nummer uit de oude doos: ‘La Storia’. Een compositie van Jacob de Haan oorspronkelijk voor harmonie orkest gecomponeerd. Zoals verwacht zorgde dit nummer voor herkenning maar ook erkenning.

Als laatste nummer speelde het A-Orkest een Amsterdamse Medley. Opnieuw gearrangeerd door de dirigent en voor velen herkenbare meezingers. De bezoekers lieten zich flink horen.

Tot slot was er nog een gezamenlijk optreden van A- en B-Orkest. De ‘Second Waltz’: wereldberoemd gemaakt door onze eigen André Rieu werd gespeeld en als er één nummer is dat herkend wordt dan is het dit nummer wel. Het publiek genoot zichtbaar.

Na de afsluiting waarin de voorzitter de dirigent, solisten en het orkest bedankte en natuurlijk Jan en Riky Beumer die na vele jaren afscheid namen als organisatoren van de verloting, volgde nogmaals de ‘Second Waltz’. Con Forza kan terugkijken op een prima concert in het 26e levensjaar.

Optreden tijdens Adventsmarkt Aalten

13 december 2014
Ook dit jaar werd Con Forza weer gevraagd om een optreden te verzorgen tijdens de Adventsmarkt in Aalten. De programmering pakte uiteindelijk zo uit dat Con Forza twee sessies aan elkaar kon knopen en zelfs de pauzetijd door kon spelen. Zo konden we het gehele repertoire in een uur spelen. Jammer was dat er zo veel mensen het verzoek om bij het betreden van de kerk de gevraagde stilte niet in acht namen. Zeker bij de wat subtielere nummers zoals de Bachkoralen, Hoe leit dit Kindeke en Stille Nacht. Toch was het al met al weer een geslaagd optreden. Con Forza gaat het kerstrepertoire verder uitbreiden en we hopen volgend jaar op een eigen kerstconcert. Bij 'links' staat een link naar het Youtube kanaal waarop een compilatie te zien is van het optreden. De opname gemaakt door, de toevallige passant, Jan Oberink geeft een mooie impressie van het kerstrepertoire van Con Forza.Foto's (1)


InlichtingenTelefoonnr: 0543-471036
info@conforza-aalten.eu


Binnenkort...19 april 2020

AFGELAST mogelijk nog later dit jaar.

Gezamenlijk Concert Demb en Con Forza
Grachthuys Bredevoort
aanvang 14.30 uur08 mei 2020

Bloemenactie 8 en 9 mei
i.v.m. Coronavirus dit jaar via bestelformulier en via Webshop08 november 2020

Koffieconcert
Salonzaal de Hofnar Aalten
aanvang: 11.00 uur
toegang: gratis

Privacy policy