Verslagen< Terug naar Verslagen

Jaaroverzicht 2015

31 januari 2016Jaaroverzicht 2015

Nieuwjaarsbijeenkomst 7 januari

Op 7 januari kwamen de leden en dirigent voor het eerst bijeen in het nieuwe jaar. Na de persoonlijke nieuwjaarswensen en de koffie met iets lekkers, volgde er een korte speech door de voorzitter. Daarin werd er even teruggekeken naar 2014, maar vooral vooruitgekeken naar 2015. Na de krimp in 2014 mogen we op de 14e weer een nieuw lid verwelkomen! Ook in 2015 zal Con Forza er weer een mooi muzikaal jaar van gaan maken. Daarna was het tijd om gezellig met elkaar te borrelen onder het genot van een rijk gevulde tafel en dito schalen met prima hapjes. De catering werd verzorgd door de feestcommissie: Wil Visser en Jaap Hupkes, waarvoor dank!

8 april

Ook dit jaar waren er weer leden die hun jubileum vierden bij Con Forza. Dit keer maar liefst vijf personen. Riky Veldhuis en Marijke Schuit zijn beiden 12 1/2 jaar lid. Zij ontvingen het inmiddels bekende bronzen beeldje gemaakt door de familie Hupkes.
Linette te Welscher, Hennie Schaap en Hans Onstenk zijn met z'n drieën goed voor 75 jaar Con Forza, dus een 25-jarig jubileum. Zij werden door het bestuur verrast met een horloge met inscriptie. Na het overhandigen was het tijd om een groepsfoto te maken van de jubilarissen. U begrijpt het wel: blije gezichten na zo'n verrassing!

9 en 10 mei

De afgelopen twee dagen is er weer hard gewerkt door de leden van Con Forza en alle vrijwilligers die zich bij de vereniging betrokken voelen. Betrokken, dat is het juiste woord. Het is bijna niet voor te stellen dat mensen een vrije dag nemen, of zelfs dagen, om dan met een auto en aanhangwagen bloemen te gaan verkopen ten behoeve van de clubkas. Kilometers rijden, honderden meters lopen om de geraniums, fuchsia's en Spaanse margrieten aan de man/vrouw te brengen. Hulde aan al deze mensen. Zonder hulp van deze vrijwilligers zouden we niet eens aan een bloemenactie hoeven te denken. We weten dat we ze niet in het zonnetje te hoeven zetten maar bij deze: Tonnie, Anja, Jan, Sylvia, Elly, Henk, Leis, Petra, René, Wim, kinderen en echtgenotes van, mensen die vergeten worden te noemen, allemaal super bedankt!
We hebben met z'n allen een mooi resultaat behaald. Op naar de volgende keer. Dat het vervoer soms niet al te comfortabel is maar wel knus blijkt uit een foto die tijdens de verkoop is gemaakt.

8 juli 2015

Op woensdag 8 juli heeft Con Forza het seizoen afgesloten met een mini-concert bij museumboerderij de Neeth in Barlo. In een prachtig overkapte accommodatie (Pannenkoekenhuis in aanbouw) mochten zowel het ensemble als orkest optreden. In het ruim een uur durende programma was er eerst de vuurdoop voor het ensemble. De groep opende met ‘Variationi in Blue’ gevolgd door ‘Black Bolero’. Hierbij werd het ensemble ondersteund op een cajon. Een percussie- instrument dat, indien op een subtiele manier bespeeld, perfect past bij dit ensemble.
Na de lotenverkoop volgde het orkest met bekende en nieuwe nummers. Hierbij werden ‘Ungarisch en Caramba’ alvast uitgeprobeerd voor het komende koffieconcert. Gezien de reacties van het publiek komt dat zeker goed in het najaar. Verder werd het programma met o.a. ‘Western Songs, Rauschende Birken en de Amsel Polka’afgewerkt.
Na de aankondiging van ‘Romance Anonieme’ was er even sprake van ‘kalverliefde’. Uit de naastgelegen stal klonk een lieflijk loeiende koe. Dit bracht zelfs de dirigent even uit zijn ritme..(voor en korte impressie zie filmpje bij ‘links’ : kalverliefde.)
Aan het einde werden de prijzen van de verloting uitgedeeld en werd er nog even gezellig nagepraat onder het genot van een drankje. Con Forza gaat er even tussenuit: iedereen een fijne vakantie toegewenst!

19 juli

Con Forza heeft met haar ingediende project de zesde plek behaald in de categorie 'Cultuur' in de regio Aalten-Winterswijk. Dat is knap! Een kleine vereniging als Con Forza wist maar liefst 90 stemmen voor zich te winnen en liet daarbij 10 ingediende projecten in deze categorie achter zich. Helaas zijn we niet genomineerd, maar we doen nog wel mee met de 'hoge hoed' trekkingen.
Wat echter het belangrijkst is dat we van veel mensen, die lid zijn van de Rabobank, een stem gekregen hebben. Daarom willen we iedereen die op ons gestemd heeft hartelijk bedanken voor die stem. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst! Tijdens de ledenavond werden we er gewoon uitgetrokken en beloond met een cheque van € 1000. Rabobank: bedankt voor uw gulle gave!

Koffieconcert 15 november

Op zondag 15 november heeft Con Forza haar jaarlijkse concert gegeven. Dit keer in de vorm van en koffieconcert. Ondanks het onstuimige weer waren er velen naar ‘De Hofnar’ in Aalten gekomen. Op een prachtig aangekleed podium opende voorzitter Henk Lammers het concert met enkele woorden. Daar voegde hij meteen aan toe dat het bij een concert gaat om het luisteren naar muziek en niet naar gesproken woord. Dus opende het orkest met Caramba* van Joe Rixner / Curt Herold. Een Paso Doble waar in een vurig tempo met veel accenten de bezoekers even wakker werden geschud. Hierna volgde Tango di Rosa Vinchotte* van Sytse Wagenmakers. Con Forza speelde deze tango al vaker. Maar ook nu kreeg men de handen op elkaar van het publiek. Dit mede door de prachtige invullingen door de vierde partij. Een muziekstuk van een heel ander kaliber was Karnak van Claus Gregustobires. Een werk dat geïnspireerd is op de beroemde Egyptische plaats “Karnak“ met zijn piramiden, sfinxen en tempelruïnes. In een gestaag ritme van de kleine trom werd samen met de basaccordeon het stuk opgebouwd. Ondertussen mengden de andere stemmen zich daar ook mee, onderbroken door een paar indrukwekkende gongslagen of een subtiel vingerbekkentje. Aan het einde volgde er nog een uitbarsting en de afsluiting was een rustig maar melodieus geheel. Dan volgde Western Songs* van Renato Bui, een compositie van drie beroemde Amerikaanse volksliedjes, te weten: “Carry me back to old Virginny”, “The yellow Rose of Texas“ en “The little brown jug“. Melodieën die onmiddellijk herkend en gewaardeerd werden.
Tijdens het mini-concert bij de Neeth afgelopen zomer werd Ungarisch* van Jo Knümann/ C. Herold al gespeeld. Omdat het erg in de smaak viel stond het nogmaals op het programma. Vijf Hongaarse melodieën, in verschillende karakters: feestelijk, weemoedig, vrolijk en opzwepend. Dat kwam goed over want de bezoekers lieten dat merken na afloop van het stuk. Als afsluiting voor de pauze werd een polka gespeeld: Amsel Polka van J. Vejvoda / Arr. H. Peychar een ‘oude bekende’ voor de vaste bezoekers van de concerten van Con Forza.
In de pauze was er natuurlijk weer een verloting. Anders opgezet dan andere jaren, maar nog steeds met fantastische prijzen. Dit keer waren alle prijzen in de vorm van cadeaubonnen en cheques. Vele van deze prijzen waren beschikbaar gesteld door de Aaltense- en Dinxperlose middenstand.
Hierna was er het concertdebuut van het ensemble. Niet helemaal natuurlijk, omdat ze ook bij het miniconcert bij de Neeth ook al een kort optreden gaven. Maar nu kwam het ensemble met vier nummers een bijdrage leveren aan het koffieconcert. Het ensemble, waar dirigent Wil Plas ook in meedoet, moet erg op elkaar ingespeeld zijn omdat er niet gedirigeerd wordt. Er werd geopend met Variazioni in blue van J. de Haan / Arr.: H. Quackernack. Een themamelodie die daarna in vijf verschillende variaties wordt gespeeld: Allegro, weemoedige blues, een zeer snel deel, een Andante en tot slot een Allegro. Het publiek was muisstil en genoot van de variaties en het ensemble kreeg hier de handen ook voor op elkaar van de aanwezigen.
Daarna werd, waarschijnlijk het bekendste werk van Mozart, Eine kleine Nachtmusik in een arrangement van K.H. Zentler gespeeld. Mooi uitgevoerd met mooie dynamiek.
Con Forza heeft iets met de Balkan, zo blijkt uit de keuze van het volgende nummer. Op eerdere concerten werden delen uit Transylvania van Helmuth Quackernack gespeeld. Het vierde deel (Joc) was echter nog niet rijp voor uitvoering, omdat dit een zeer moeilijk stuk is, mede qua opbouw in tempo en ritme. Het begon uiterst langzaam en eindigde vol vuur en passie in een hoog tempo. Nu bleek dat er in korte tijd veel bereikt was als ensemble. Het klonk als een klok! Het ensemble wordt waar mogelijk en nodig is begeleidt op percussie. Voor de uitvoering van Joc was er gekozen voor een voettamboerijn en een cajon. Als laatste speelde het ensemble Black Bolero van Heinz Ehme. Dit speciaal voor ensembles gearrangeerd stuk werd prachtig gespeeld, met ritmische triolen, door het hele stuk heen. Er was een ovationeel applaus voor het ‘nieuwe’ ensemble!
Op het verlanglijstje van de dirigent stond al enige tijd Concertino in oude Stijl* van Adamo Volpi. Na bewerking werd dit barokke nummer door de Con Forza ingestudeerd. Een prachtige uitvoering waarin de begeleiding op pauken door Ruben Lammers zeker genoemd mag worden.
Een nummer met een geheel andere stijl stond voorlaatst op het programma. McArthur Park van Jimmy Webb. Oorspronkelijk over een (on)mogelijke liefde in een park. Door velen bewerkt en uitgevoerd. De oorspronkelijke versie werd door H.G. Kölz bewerkt voor accordeonorkest. Een moeilijk nummer met veel variatie in tempo, maatsoorten en dynamiek. Dat er de laatste weken hard aan gewerkt is was te horen. Bijna feilloos werd het uitgevoerd. Een nummer om nog vaker uit te voeren, daar zit nog meer in, zoals kenners na afloop zeiden.
Een concert eindig je met een meezinger dacht de dirigent. Het nummer De vlieger* van A.W. Leroy, of beter gezegd André Hazes, was een mooie afsluiter van het koffieconcert.

Hierna volgden de bedankjes voor Ruben Lammers en Wil Plas. Beiden onderstreept met een attentie. Natuurlijk werd ook het publiek bedankt en dat werd weer onderstreept met een toegift: nogmaals de Amsel Polka. “Of Con Forza nu speelt in ‘de Hofnar' of ‘de Pol’: de sfeer is goed en de zaal is bijna vol!”
De met een * gemerkte muziekwerken zijn arrangementen van de dirigent

Optreden Medienzentrum Bocholt 21 november

Op zaterdag 21 november heeft Con Forza zich laten horen en zien in Het Medienzentrum in Bochholt (D). Op verzoek van de Volkshogeschool werd er in het kader van de reeks ‘open podium’ deelgenomen. Men probeert om door middel van deze activiteiten mensen kennis te laten nemen van diverse vormen van muziek. Deze avond was er ook de blokfluitgroep onder leiding van Theres Komescher en de Turkse saz-speler Alici Turabi.
Allereerst speelde de blokfluitgroep. Zij maakten een reis door de tijd. Men begon met traditionele liederen. Daarna o.a. gedeeltes uit de vier jaargetijden van Vivaldi en men eindigde met de bewerking van Pirates of the Carribean.
Alici Turabi speelde op zijn instrument(en) veelal liederen die door overlevering van generatie op generatie bewaard zijn gebleven. De bağlama, ook wel saz genoemd, is een snaarinstrument, met twee dubbelkorige snaren en een tripelkorige snaar. Het is een muziekinstrument uit de luit-familie. Alici’s optreden oogstte veel bewondering en waardering.
Hierna was Con Forza aan de beurt. Het optreden vond plaats in de foyer. Een enorme klankkast zo bleek snel. Met wat demping op de drums werd er toch een mooi optreden verzorgd. Met een selectie uit de nummers van afgelopen zondag van het koffieconcert werd het programma afgewerkt. Het ensemble speelde ook twee nummers. Er was veel enthousiasme van de toehoorders en de andere musici. Verschillende keren klonk er een warm applaus en waren de oh ’s en de ah ’s van bewondering te horen. Volgens velen voor herhaling vatbaar. De aanwezige ‘Pfarrer’ van de naastgelegen kerk heeft ons in ieder geval uitgenodigd om tijdens zijn dienst in zijn kerk te spelen..

Kerstconcert 16 december

Op 16 december heeft Con Forza haar allereerste eigen Kerstconcert gehouden! Wat een belevenis en ervaring. Al enkele jaren heeft Con Forza een kerstrepertoire. Dat werd hier en daar uitgevoerd zoals bijvoorbeeld tijdens de Aaltense Adventsmarkt in de Helenakerk. Toch was er de wens om een keer een eigen concert te houden. Nou dat is gelukt. We hadden goede ervaring met de Sint Joriskerk in Bredevoort waar we optraden tijdens Bredevoort Schittert. De kerk was nog vrij op 16 december dus dat kwam mooi uit. In een prachtig aangeklede kerk werd het concert gehouden. De koster zorgde voor extra sfeer door de kandelaars met echte kaarsen te ontsteken en de andere lampen te dimmen. Er was best veel veel publiek gekomen voor deze première van het orkest. Het programma werd verder zonder aankondigingen afgewerkt. Het volgende werd gespeeld door het gehele orkest: Gloria in Excelsis Deo -The little drummer boy - Deck the Hall - I’m dreaming of a white Christmas - Leise rieselt der Schnee - Hoe leit dit kindeke - Happy Christmas - De herdertjes lagen bij nachte - Midden in de winternacht - Dona nobis pacem - Komt allen tezamen - Noël en net toen de klok acht uur had geslagen het immer prachtige Stille Nacht. na een kort changement sloot het ensemble met de volgende nummers af: Drie Bach Koralen - Do they know it’s Christmas Time - Mary’s Boy Child - Winter Wonderland en Oh Holy Night. Het publiek hield zich toen even in maar barstte uit in een staande ovatie. Zeker weten: Volgend jaar doen we het weer! Fijne Kerstdagen allemaal en een goede jaarwisseling. Tot ziens in 2016

Vredense Hof 23 december

Op 23 december heeft Con Forza een optreden verzorgd in de Vredense Hof in Winterswijk. Het Grand Café was sfeervol aangekleed en er waren veel gasten: bewoners, buurtbewoners en andere belangstellenden. Er werd hetzelfde programma gespeeld als de week ervoor in Bredevoort. Tussendoor werden er twee Kerstverhalen verteld: 'Judaspenning' van Henk Krosenbrink, voorgedragen door een vrijwilliger en 'het kleine Kerstklokje' van Mies Bouhuys door Anke Hillen. Het publiek waardeerde zowel de muziek als de verhalen met een hartelijk applaus.
Een korte impressie kunt u vinden bij 'links'. Xandra Storm maakte een opname van 'Oh Holy Night'.Foto's (1)


InlichtingenTelefoonnr: 0543-471036
info@conforza-aalten.eu


Binnenkort...19 april 2020

AFGELAST mogelijk nog later dit jaar.

Gezamenlijk Concert Demb en Con Forza
Grachthuys Bredevoort
aanvang 14.30 uur08 mei 2020

Bloemenactie 8 en 9 mei
i.v.m. Coronavirus dit jaar via bestelformulier en via Webshop08 november 2020

Koffieconcert
Salonzaal de Hofnar Aalten
aanvang: 11.00 uur
toegang: gratis

Privacy policy