Verslagen< Terug naar Verslagen

Jaaroverzicht 2017

01 januari 20184-01-2017 Nieuwjaarsreceptie

Op woensdag 4 januari hebben we onze Nieuwjaarsreceptie gehouden. Dit keer in de Serrezaal van de Hofnar. De voorzitter blikte kort terug op het jaar 2016, waarin we naast verdrietige zaken ook herinnerd werden aan mooie optredens met prachtige muziek. Er was ook een kijk naar voren over wat ons in 2017 te wachten staat. Nadat er getoost werd op het Nieuwe jaar werd er nog gezellig bijgepraat onder het genot van een drankje en hapje.

24-01-2017 Geschenk

Con Forza heeft deze week een accordeon gekregen van een oud speler. De heer Bernard Aversteeg heeft zijn knop-accordeon aan de vereniging geschonken. We hopen dat we een lid vinden die dit instrument kan bespelen. In ieder geval zijn we zeer verguld met deze gift!

21-05-2017 Bloemenactie

De bloemenactie van 2017 is al weer een week achter de rug. Het was een succesvolle actie. We hebben veel bloemen kunnen verkopen. Het weer speelde ons daarbij in de kaart: het vroor een paar dagen van tevoren nog ‘s nachts en in het weekend hadden we bij de actie prachtig weer. Ook op onze nieuwe vaste stek bij de Hofnar viel de verkoop best mee zo voor het eerst. We willen natuurlijk alle kopers hartelijk danken, maar ook de vele vrijwilligers die ons hebben geholpen. Daarnaast is er een bedankje voor de Hofnar voor het ter beschikking stellen van het terrein, de fa. te Bokkel voor de ‘mobiele kraam’ en fa. Jos Aalbers voor de actie met de potgrond die we mochten verkopen.
Verder mochten we alle adressen die we bezochten een zakje hartjes overhandigen in het kader van de actie Hart voor de Achterhoek. Benieuwd of ze ook op ons stemmen.

9-06-2017 'Hart voor de Achterhoek'

Op dinsdag 8 juni was er de finaleavond van de actie 'Hart voor de Achterhoek' van de Rabobank. Con Forza had ingezet op het project 'Het zit ons niet mee' om zo nieuwe stoelen te kunnen aanschaffen voor de oefenavond. In de weken voor deze avond heeft Con Forza geprobeerd om zoveel mogelijk stemmers achter zich te krijgen. Dat is gelukt! Waarschijnlijk heeft de 'hartjes-actie' tijdens de bloemenverkoop ook bijgedragen. Het was in ieder geval voldoende om de aandacht te krijgen van de jury: bij de originele acties zaten we in de top drie. Dat zo'n kleine vereniging zoiets neerzet is toch geweldig? Bij het stemmen bleven we steken op de derde plaats. (op een aantal van 668 verenigingen). Aan het eind van de avond werden de cheques uitgereikt. Con Forza krijgt een bedrag van € 514. Kijken hoeveel zitplaatsen dit oplevert..

17-06-2017 Optreden Den Ooiman

Op woensdagavond 14 juni heeft Con Forza een optreden verzorgd in verpleeghuis den Ooiman in Doetinchem. Veel bewoners en bezoekers hebben genoten van een gevarieerd concert met een programma 'voor elk wat wils'. Belangrijk waren natuurlijk de bekende nummers waarop meegedeind, geklapt of gezongen kon worden. Voor herhaling vatbaar!

28-06-2017 Seizoenafsluiting

Op 28 juni heeft Con Forza met een kort concert het seizoen afgesloten. Dit vond plaats in museumboerderij de Neeth. Het programma werd enigszins aangepast door plotselinge afwezigheid van enkele leden. Dit werd echter ruimschoots gecompenseerd door een optreden van Willem en Lidian. Beide debuteerden zij voor het grote publiek. Ieder bijgestaan door Oma of Opa. Een fantastisch optreden. Een mooie afsluiting voor de welverdiende vakantie. Allen een fijne zomer toegewenst!
8-10-2017 Koffieconcert 2017: bijzondere smaken, die naar meer smaken
Op 8 oktober heeft Con Forza haar jaarlijkse concert gehouden in de vorm van een koffieconcert. In een drukke Hofnar, mede door de naast gehouden Zwarte markt, was de serrezaal goed bezet en werden er stoelen bijgezet. Om 11.15 uur opende voorzitter Henk Lammers het concert en heette eenieder, maar in het bijzonder onze gasten uit Lochem en andere ‘artiesten’ uit omliggende plaatsen welkom. De aftrap werd verzorgd door het ensemble met ‘Kolo’ een arrangement van Adolf Götz. Een Bosnische dans bewerkt voor accordeonorkest. In een maatsoort van 5/8. Mooi uitgevoerd door deze leden van Con Forza. Een ander werk van dezelfde arrangeur was de ‘Brzo’. Eveneens uit een dans bewerkte muziek maar dan uit Servië. Dit nummer was vrolijk en opzwepend en werd vol temperament uitgevoerd.
Zoals, bijna gebruikelijk, was er ook weer een première. Dirigent Wil Plas had een kinderliedje ´Altijd is Kortjakje ziek´ bewerkt in ´variaties over Kortjakje´. In maar liefst 15 variaties werd het gespeeld. Van een Barokke stijl tot aan Jazz en van Tango tot aan Blues. Hiervoor kreeg het ensemble een enorm applaus. Leuk was de prijsvraag voor kinderen tot twaalf jaar. Zij mochten raden hoe vaak de melodie van het thema werd gespeeld. Met het goede antwoord van 16 keer wonnen de zusjes Sterk allebei een privé accordeonles!
Hierna was het de beurt aan onze gasten. Het Jeugdorkest van Accordeonvereniging Concordia uit Lochem onder leiding van Dinie Zweverink nam plaats op het podium. De dirigenten kennen elkaar al wat langer en nu was het zover om samen iets te doen. En dan met name om de jeugd te enthousiasmeren. Nou dat is gelukt. Wat een leuk, spontaan en gemotiveerd optreden werd er verzorgd. Zelfs met stukken die voor het eerst publiekelijk gespeeld werden. Geopend werd er met Club-Party van H. Both. Vervolgens werd er een traditioneel liedje uit Israël uitgevoerd, Rav Brachot. In een steeds toenemend tempo werd er een zeer mooie uitvoering aan gegeven. Dat de jeugd ook graag eigentijdse muziek maakt bleek wel uit het nummer Techno Time van H.G. Kölz. Zelfs ritmisch kloppen op de balg was een onderdeel van het nummer. Met twee nummer van G. Hummel, Be Happy en La Bamba kreeg ook dit orkest een applaus dat werd omgezet in een staande ovatie. Complimenten voor leden en dirigent!
In de pauze was er weer een verloting waarin prachtige prijzen te winnen waren in de vorm van cadeaukaarten. Uit de ingeleverde zakjes werd een prijswinnaar getrokken die een bon kreeg van de plaatselijke slager.
Om te laten zien dat het cliché ´de jeugd heeft de toekomst´ ook echt waar is had de dirigent enkele debutanten uitgenodigd. Debutant waren het ook niet echt, maar wel op ons concert. Geweldig wat een durf toonden deze jongen en meisjes. Onbevangen speelden zij hun stuk, alleen, met opa of oma of met de dirigent. Stuk voor stuk prachtig. Liset Stegge opende alleen met een ´Volksweise aus Östereich´ en daarna met ´Cielito lindo´ beide van A. Holzschuh. Lidian Frenken speelde met opa Theo ´oh when the Saints´ van H. Vels. Toen was het de beurt aan Willem Beumer met oma Riky. ´Silly Cow´van Schuppen-Michailov. Met ´Mila´van de zelfde componist sloten Anne Leuverink en Wil Plas het optreden af. Voor herhaling vatbaar. Ook het publiek was zeer enthousiast. Nu maar hopen op de nodige aanwas.
Toen was het de beurt aan het orkest van Con Forza dat opende met ´Saphir´van Gilles Mayer. Een klassiek nummer maar met moderne tint. Vervolgd werd er met ´A Discovery Fantasy´van Jan de Haan in een arrangement van H.G. Kölz. Oorspronkelijk voor harmonieorkest en bewerkt voor accordeonorkest. Het uit vijf delen bestaande werk werd met veel gevoel uitgevoerd. De ferme ‘Introductie’, de ‘Bolero’waarin het slagwerk grote overeenkomsten vertoond met de uitvoering van Ravel. Het derde deel ‘Rondeau’ werd gespeeld in een Barokke stijl. Het ‘Intermezzo’ werd erg subtiel en fijntjes neergezet om vervolgens uit te pakken in ‘Finale’. Majesteus en pompeus werd dit slot neergezet. Dit arrangement werd bijzonder gewaardeerd door de aanwezigen.
We hebben het wel eens over een stuk ‘uit de oude doos’. Dat kunnen we inderdaad zeggen van ‘Chappel’s Selection’ van J. Dreager. Maar doordat Wil Plas de favoriete delen van ‘Chappel’s Melodien Cocktail 1 en 2 bewerkte voor het orkest onstond er een moderne creatie. Herkenbare nummers aaneengeregen tot een mooi geheel: Play a simple melody ( Irving Berlin), Wonderfull Copenhagen (Frank Loesser), September in the Rain (Harry Warren), Twilight Time (Ram/Nevins/Dunn), Cumana (Barclay Allen) en tenslotte Mame (Jerry Herman). Als laatste nummer van het orkest werd ‘Sketches from Dinsper’ van Jacob de Haan in een arrangement van F. Jacobi gespeeld. Het werk dat een ode is aan de Achterhoekse plaats Dinxperlo bestaat uit vier delen. De Batavieren race, Smokkelaars, de Processie (kleinste kerkje) en natuurlijk de Grensmarkt. Het eerste deel werd in fortissimo gespeeld, met een bombastische inslag. Bij de Smokkelaars, werd het mysterieuze naar voren gehaald, het publiek voelde de spanning. De aanloop naar èn de Processie zelf werd zeer ingetogen en waardig uitgevoerd. Tot slot werd het op een vrolijke en ritmische sterke wijze afgesloten met de Grensmarkt.
De grote finale was deze keer een gezamenlijk optreden met het jeugd-accordeonorkest uit Lochem. Beide orkesten hadden geoefend op de ‘Tango pour Claude’ van R. Galliano, gearrangeerd door M. Belder. Er was echter geen mogelijkheid om gezamenlijk iets te repeteren. Onder leiding van Wil Plas en met het meespelen van Dinie Zweverink bij de tweede partij werd er een geweldige uitvoering aan gegeven. Precies zoals de componist en arrangeur bedoeld hebben. Een ‘Piazolla-waardige’ afsluiting van ons concert!
Henk Lammers bedankte dirigenten, orkesten en publiek voor hun bijdrage en aanwezigheid bij dit concert dat volgens velen een mooi, gevarieerd en voor herhaling vatbare uitvoering is geweest.

16-12-2017 Weinachtskonzert in Werth

Voor de tweede keer was con Forza uitgenodigd om voor de bevolking van Werth (D) een Weinachtskonzert te verzorgen. In het prachtige kerkje van de Evangelische Kirche werd Con Forza verwelkomd door Pfarrer Jürgen Heidemann. Hij opende met een mooi gedicht over de aanstaande Kerst. Ondertussen hadden velen plaats genomen in de kerk en begon het ensemble het concert. Winter Wonderland, werken van Corelli in drie delen en het populaire ‘Mary’s Boy Child’ werden gespeeld.
Daarna was het de beurt aan het orkest. Het begon met ‘Komt allen tezamen”. Natuurlijk ontbrak de ‘the little drummer boy’ niet evenals ‘midden in de Winternacht’ en ‘de herdertjes lagen bij nachte’. Er waren ook enkele nieuwe nummers toegevoegd zoals ‘Ich steh an deiner Krippe’ en het ‘Maria klokje’. Hierbij was cruciaal dat de uitvoering van het klokkenspel in overeenstemming met het orkest was: nou dat lukte prima. Net als bij andere nummers een dik verdiend applaus. Aan het eind van het concert was ook het nieuw ingestudeerde ‘Jingle Bell Rock’ te horen en als gewoonlijk werd afgesloten met ‘Stille Nacht’. Het publiek was erg onder de indruk van de muziek en beloonde dit met een klaterend applaus en onderstreepte dit door ook nog de vrije ‘spende’ in de collectebussen te doen.

20-12-2017 Kerstconcert ensemble Con Forza en Achterhoeks Bach koor

Als afsluiter van het jaar is het ensemble van Con Forza een samenwerking aangegaan met het Achterhoeks Bach koor. In de kapel van de Molenberg in Groenlo was het woensdagavond 21 december tijd voor een kerstconcert in klassieke sferen. Het concert was in een mum van tijd uitverkocht, maar met een beetje creativiteit heeft iedere bezoeker toch een plekje kunnen bemachtigen. Het Bach koor start met ‘Freut euch alle’ van, hoe kan het ook anders, Johan Sebastian Bach. Hierna volgt ‘Dona nobis pacem’ door het ensemble.
Het eerste stuk dat door ensemble en koor samen wordt uitgevoerd is ‘Angelus ad Virginem’: het verhaal van de engel die tot Maria komt. Het Bach koor en het ensemble wisselen elkaar af met o.a. ‘A hymn to the virgin’ van B. Britten en twee stukken uit ‘Messiah’ van G.F. Handel door het koor, en ‘Concerto Grosso’ van A. Corelli door het ensemble. Het koor zingt geweldig en het ensemble speelt erg mooi, maar het grote succes is toch de samenwerking. Stemmen en accordeon klinken prachtig samen bij ‘Jesu bleibet meine Freude’ en ‘Ich steh an deiner Krippen hier’.
Als afsluiter ‘In dulci jubilo’, wat door ensemble en koor afwisselend gespeeld en gezongen wordt, met als finale een couplet samen. Een fijne avond om de feestdagen in te luiden. Het publiek heeft zichtbaar genoten, evenals koor en ensemble. Een samenwerking die zeker voor herhaling vatbaar is!

Foto's (1)


InlichtingenTelefoonnr: 0543-471036
info@conforza-aalten.eu


Binnenkort...19 april 2020

AFGELAST mogelijk nog later dit jaar.

Gezamenlijk Concert Demb en Con Forza
Grachthuys Bredevoort
aanvang 14.30 uur08 mei 2020

Bloemenactie 8 en 9 mei
i.v.m. Coronavirus dit jaar via bestelformulier en via Webshop08 november 2020

Koffieconcert
Salonzaal de Hofnar Aalten
aanvang: 11.00 uur
toegang: gratis

Privacy policy