Verslagen< Terug naar Verslagen

Jaaroverzicht 2018

01 januari 2019Nieuwjaarsreceptie 10-01-2018

Op woensdag 10 januari kwamen leden en dirigent bijeen om elkaar veel gezondheid, geluk en een goed muzikaal jaar toe te wensen. Met een terugblik op 2017 en vooruitblik op 2018 door voorzitter en dirigent, maar natuurlijk ook met een drankje en een hapje. Tijd om even het glas met elkaar te heffen!

Geslaagde bloemenactie 14-5-2018

Afgelopen weekend werd weer de bloemenactie gehouden. Elk jaar lukt het, op welke manier dan ook, om weer tal van bloemen aan de man, c.q. vrouw te brengen. Ondanks vakanties of andere redenen waarom leden en trouwe helpers niet konden helpen hebben we een succesvolle actie achter de rug. Wellicht ook door de nieuwe impuls om bloemen online te verkopen. Een mooie manier om vanuit je luie (terras)stoel de bestelling te doen, te laten bezorgen wanneer het jou uitkomt en verschillende mogelijkheden om te betalen.
Tijdens de actie hebben we de volgende actie alweer gepromoot: Hart voor de Achterhoek. Alle bezochte adressen kregen een mooi rood hart met de slogan: uw stem is (onze) standaard! Dus ook zo kunt u ons steunen tijdens de Rabobank actie! Ook in de hal van de Rabobank staat een vaas met hartjes.

Optreden in Antoniushove 3-6-2018

Op zondag 3 juni was Con Forza weer te gast bij de instuif in Antoniushove in Lichtenvoorde. Regelmatig wordt een instuif georganiseerd door een enthousiaste groep vrijwilligers. Deze middag maakten we een programma samen met de uit Aalten afkomstige Ankh Gussinklo. Ankh is een ervaren schrijfster van gedichten, columns en anekdotes, met name in het dialect. Con Forza speelde een tiental nummers die over het algemeen direct herkend werden en veelal meegezongen werden. Een mooie middag voor, met name, senioren uit Lichtenvoorde en omgeving. We kijken terug op een leuke middag met een gevarieerd programma.

Hart voor de Achterhoek 14-06-2018

Op 14 juni vond de uitreiking plaats van de prijzen van de Rabobankactie Hart voor de Achterhoek. Con Fora had ook weer geprobeerd om op zoveel mogelijk manieren stemmen te winnen. En dat is gelukt! In het Kulturhus in Lintelo lag een cheque klaar met een bedrag van maar liefst € 547,29. Wij danken allen die ons hebben gesteund in het thema 'uw stem is (een) standaard`.
Mede door de 'hartjesactie' tijdens de jaarlijkse bloemenverkoop heeft het een mooi resultaat opgeleverd en is er weer een stuk promotie voor onze vereniging gemaakt. De muziekstandaards worden binnenkort besteld.

Unieke samenwerking Symfonieorkest KWOV en Accordeonvereniging Con Forza 8-7-2018

Op zondag 8 juli vond er een concert plaats met het thema: 'van Mozart tot Piazolla'. In 2017 werden de eerste contacten gelegd en na enkele overleggen werd deze datum vastgelegd. In de Zonnebrinkkerk in Winterswijk werden door beide orkesten een aantal werken afzonderlijk en gezamenlijk uitgevoerd. Ondanks het prachtige weer kwamen er nog redelijk wat toehoorders. KWOV, onder leiding van Anke Lefferts, opende met het Symfonieorkest het concert. Het bekende 'Symfonie nr. 40' van W.A. Mozart werd prachtig uitgevoerd. Vervolgens speelde Con Forza 'a Discovery Fantasy' van Jan de Haan in een arrangement van H.G. Kölz. Het uit vijf delen bestaande werk werd mooi vertolkt door de muzikanten onder leiding van Wil Plas. KWOV bracht vervolgens 'Roemeense dansen' van B. Bartok. Na het door Con Forza gespeelde 'Hallelujah' van L. Cohen in een arrangement van R. Zieverink, volgde een gezamenlijk optreden: 'Melodia en mi menore' en 'Milonga del Angel'. Beide werken van A. Piazolla. Het eerste in een bewerking van R. Zieverink en het tweede bewerkt door W. Plas. Prachtige muziek met een duidelijk hand van de meester: Piazolla. Als uitsmijter van dit concert werd 'Tango pour Claude' van R. Galliano in een bewerking van M. Belder uitgevoerd. Subtiel, temperamentvol en wisselende dynamiek zorgden voor spektakel aan het eind van dit unieke, maar mooie concert. Na het applaus en de bloemen voor beide dirigenten, werd er snel opgeruimd: tijd voor een vakantie-zomerborrel op het terras!
(Op 10 november krijgt deze samenwerking een vervolg: het Symfonieorkest van KWOV komt dan naar het jubileumconcert van Con Forza. Dan worden er weer enkele werken afzonderlijk en samen uitgevoerd)

Seizoen afsluiting 11-07-2018

Op woensdag 11 juli was er de seizoen afsluiting. Omdat we de zondag ervoor al een concert hadden gehad werd er deze keer gekozen voor een luchtige educatieve variant. Wil Plas had hiervoor een aantal 'sloopaccordeons' meegenomen en vertelde al schroeven draaiend en pinnen verwijderend over het binnenste van het accordeon. Tot het kleinste detail werd getoond en ook de verschillen tussen soorten accordeons liet hij zien. Een accordeon beschikt over honderden onderdelen die veelal handmatig worden gesteld en-of gestemd. En of het nu één van de tongetje is of het cassotto, tezamen vormen zij de totale accordeon. Een leerzame avond. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er afgesloten met enkele vertolkingen van typische accordeonmuziek door Wil Plas op zijn eigen, heel gebleven, accordeon. Fijne vakantie!

Jubilerende dirigent

Tijdens het 30-jarig jubileumconcert is dirigent Wil Plas gehuldigd in verband met zijn 12 1/2 jarig jubileum. Wil werd toegesproken door de voorzitter en kreeg een beeld overhandigd met de titel 'Applaus voor uw prestatie'. Kunstenares (Corry Amerlaan) heeft de inspiratie gehaald uit het feit dat mensen zich inzetten voor anderen en een applaus verdienen voor hun geleverde inspanning. Nou dat ervaren we bij Con Forza wekelijks. Eén brok energie om het orkest in de juiste stemming te krijgen en te enthousiasmeren. Wil van harte gefeliciteerd en op naar het volgende jubileum!

Jubileumconcert 30 jaar Con Forza: echt een pareltje!

Op 10 november heeft Con Forza haar jaarlijkse concert gehouden. Dit jaar bestaat Con Forza 30 jaar. Vaak worden aan jubilea termen gehangen als brons, zilver of goud. Bij dit jubileum is het een parel. Nou dat was het concert; een pareltje.
Als gasten waren er deze keer het Symfonie-orkest van de KWOV uit Winterswijk onder leiding van Anke Lefferts. Na een welkom door voorzitter Henk Lammers, nam het orkest van Con Forza het eerste gedeelte van het programma op zich.
In een volle Salonzaal van de Hofnar werd er geopend met ‘Viva la vida’, een nummer van Coldplay in een arrangement van R. Braun. Deze pakkende melodie met het kenmerkende ritme pakte meteen het publiek in. Heel herkenbaar maar strak uitgevoerd door het orkest.
Hierna volgde ‘Concerto’ van G. Reverberi@. Dit muziekwerk werd geschreven voor Italiaanse orkest ‘Rondo Veneziano’ Wie herinnert zich niet de beelden van muzikanten met een Barokke pruik. Nu was de uitvoering aan Con Forza. De oude stijl in een nieuw jasje paste het orkest ook goed
Het alom en veel gespeelde en gezongen ‘Hallelujah’ van L. Cohen in een arrangement van Rob Zieverink behoeft eigenlijk geen beschrijving. Wel dat dit net als bij Cohen ook voor ‘kippenvel op je lijf’ zorgde. Mooie en subtiel uitgevoerd, zelfs dat ene tikje op de triangel aan het eind.
Het grote werk dat de leden van Con Forza ingestudeerd hadden was ‘Oregon’ van Jacob de Haan in een arrangement van M. Wagner. Con Forza heeft al vaker werken van deze componist uitgevoerd, maar dit stuk mocht er ook zijn. Een gevarieerd stuk met verschillende tempo’s en met mooie melodieën. Een mooie kroon op het werk was het applaus waarmee de bezoekers Con Forza beloonden.
Als laatste werk werd er een liedje uit de oude doos gespeeld: ‘Those were the days’ van E.G. Raskin@. Een toepasselijk nummer voor een jubilerende vereniging. Terug kijken op de jaren achter ons waarin we zowel lief als leed gedeeld hebben.
Hierna nam het Ensemble de plaats op het podium in. Het ensemble is inmiddels een vast onderdeel bij de concerten. Geopend werd er met het ‘Canon in D’ van J. Pachelbel@. Een mooi gespeeld arrangement van Wil Plas. De kenmerkende melodie van de bas in de combinatie met het canon en ostinato kwam uitstekend naar voren. Vervolgens stond de ‘Russische Fantasie’ op de lessenaar (deze zijn trouwens nieuw aangeschaft met behulp van het ‘Hart voor de Achterhoek’ bijdrage van de Rabobank) Dit werk van J. Dreager werd ooit al eens uitgevoerd door het orkest. Nu in een frisse versie vertolkt door deze spelers. Ook voor deze groep een hartelijk applaus.
In de pauze was er de gebruikelijke verloting en werden de lootjes snel verkocht. De één werd verrast met een cadeaukaart, de ander weer met een zakje bloembollen, met, hoe kan het anders, 30 bollen.
Na de pauze kwam het Symfonie orkest van de KWOV in actie. Onder leiding van Anke Lefferts werd er geopend met Pavane op. 50 van G. Fauré. Een oorspronkelijk voor een piano-solo geschreven stuk. Een statige hofdans uitgevoerd in de Hofnar. Een mooie melodielijn in een rustig tempo, een mooie start van dit optreden in Aalten.
Vervolgens stond de Spaanse Dans op. 12. Nr 2 van M. Moszkowski op het programma. Hoewel wat verdekt opgesteld zat was er hier een hoofdrol in voor de klarinet. Prachtig uitgevoerd met subtiel uitgevoerde nuances in dynamiek en tempi.
Het kon niet uitblijven: een gastoptreden van onze eigen dirigent Wil Plas bij het orkest van KWOV. In de uitvoering van Klezmer Classics van J. de Meij in een arrangement van Anke Lefferts was er een prominente plek voor Wil. Het uit drie delen bestaande werk (Lomir sich iberbetn, Chosidl en Tanst, tanst, Jidelech). De kenemerken van de Klezmermuziek kwamen mooi naar voren. De rustige delen echt rustig, de ritmische gedeelten opzwepend zodat je niet stil kon blijven zitten. Voor herhaling vatbaar!
Nu kwam de grootste shuffle op het podium want beide orkesten gingen samen spelen onder leiding van Wil Plas. Net toen Wil wilde beginnen werd hij onderbroken door Henk Lammers, voorzitter van Con Forza. Het was tijd voor de huldiging van Wil Plas in verband met zijn 12 ½ jarig jubileum. Wil werd toegesproken en kreeg een beeld overhandigd met de titel ‘Applaus voor uw prestatie’. Kunstenares (Corry Amerlaan) heeft de inspiratie gehaald uit het feit dat mensen zich inzetten voor anderen en een applaus verdienen voor hun geleverde inspanning. Nou dat ervaren we bij Con Forza wekelijks. Eén brok energie om het orkest in de juiste stemming te krijgen en te enthousiasmeren. Wil van harte gefeliciteerd en op naar het volgende jubileum!
Toen was het weer tijd voor muziek! De drie nummers die we in de zomer speelden in de Zonnebrinkkerk herhaalden we hier in Aalten. Met Melodia en mi menor* van A. Piazzolla in een arrangement van Rob Zieverink, Milonga del Angel* van A. Piazzolla en Tango pour Claude* van R. Galliano in een arrangement van M Belder. Vond er een grandioze afsluiting plaats van dit mooie concert met een mooi cohesie tussen beide orkesten. Een hele fijne samenwerking. Ook hier zou een herhaling mogelijk zijn. Aan het einde werden beide orkesten en dirigenten bedankt door Henk Lammers. Daarbij werd er nogmaals een welverdiend applaus uitgedeeld door de volle zaal aan muzikanten en dirigenten. Het publiek werd dan ook weer bedankt voor hun komst!

Muziekwerken met een @ zijn allemaal bewerkt voor accordeonorkest door Wil Plas.
Muziekwerken met een * zijn allemaal bewerkt voor beide orkesten door Anke Lefferts en Wil Plas

Geslaagd benefietconcert

Het Kerstconcert stond deze keer in het teken van de AFM hulpweek. AFM de lokale omroep van Aalten organiseert al een aantal jaren de hulpweek. Dit om kinderen en mensen die het moeilijk hebben te helpen met middelen om het allemaal even wat makkelijker te maken.
Con Forza heeft dit gedaan door op de oefenavond een Benefietconcert te geven in en sfeervol aangeklede salonzaal van de Hofnar. Bezoekers konden d.m.v. een vrije gift de actie ondersteunen. Dat het concert en de actie gewaardeerd werden bleek wel uit de opbrengst: bijna € 160. Een mooi resultaat, wellicht voor herhaling vatbaar.Foto's (1)


InlichtingenTelefoonnr: 0543-471036
info@conforza-aalten.eu


Binnenkort...19 april 2020

AFGELAST mogelijk nog later dit jaar.

Gezamenlijk Concert Demb en Con Forza
Grachthuys Bredevoort
aanvang 14.30 uur08 mei 2020

Bloemenactie 8 en 9 mei
i.v.m. Coronavirus dit jaar via bestelformulier en via Webshop08 november 2020

Koffieconcert
Salonzaal de Hofnar Aalten
aanvang: 11.00 uur
toegang: gratis

Privacy policy